Smålands vatten bjuder på stor fiskartrikedom

Det är få landskap i Sverige som bjuder på en sådan bredd av fiskemöjligheter som det autentiska Småland. Här hittar man garanterat ett fiskevatten som passar ens intressen, oberoende av vilken art eller metod det är fråga om. Tack vare de vida slätterna behöver man inte heller oroa sig för att det blir trångt. De fiskrika vattendragen och sjöarna finns i alla tänkbara storlekar och bjuder på välmående fiskebestånd samt en makalös artrikedom.

Sveriges mest kända rovfisk gäddan växer sig riktigt stor i de småländska vattnen och finns i rikliga mängder. Detsamma gäller de ettriga abborrarna som alltid är roliga att dra upp. Därtill finns några av de bästa gösvattnen i just Småland och varje år drar fiskare upp flera fantastiska exemplar ur bland annat sjöarna Ylen och Nätaren. Är man sugen på att dra upp en öring eller en regnbågslax finns de i såväl stilla som strömmande vatten. Variationen är med andra ord stor och passar allt från barnfamiljen till den rutinerade sportfiskaren.

Ett fiskvårdområde som blivit särskilt omtalat de senaste åren är Gustavsfors i Helige och Älmhult. Det oerhört välskötta området är inte enbart vackert, utan är perfekt för spinnfiske och flugfiske.

Därtill finns två sträckor där man kan meta efter färna, gädda och braxen. Sammanlagt finns omkring ett 20-tal olika fisksorter i Helige å och en av dem är faktiskt den småländska landskapsfisken malen. Dock är malen fridlyst och får under inga omständigheter tas upp. Området är indelat i fyra separata zoner där man får använda sig av olika fångstredskap och dessa är tydligt utmärkta för att undvika misstag. Fiskekorten för området fås behändigt från en automat som finns på plats.

Vill man besöka ett område med ett stort utbud av rogivande sjöar i alla former är Ödevata FiskeCamp det självklara valet. Fiskvårdområdet består av allt från trolska skogssjöar till grunda klarvattensjöar och bäst av allt är att man kan upptäcka vattnen tillsammans med en guide. Har man ingen egen utrustning kan man hyra någon av de olika båtarna samt komplett fiskeutrustning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *