Norrbotten är varje fiskares dröm

Norrbotten är ett stort landskap som sträcker sig från Piteå ända upp till Torneå. Längs kusten ligger Piteå, Luleå och Haparanda, medan Boden och Pajala hittas i inlandet. Här kan man njuta av fiske när det är som allra bäst, samtidigt som den kända midnattssolens strålar svagt lyser upp natten. Man kan med fördel fiska i Norrbotten året om, men det är intensivast under sommarmånaderna. Föredrar man vinterns spännande isfiske får man garanterat en oförglömlig upplevelse då norrskenet plötsligt lyser över hela himlen.

Det är i Norrbotten som man kan lyckas dra upp en riktigt stor lax i någon av de kraftfulla laxälvarna, men man kan även få gädda, harr, abborre, röding eller öring på kroken. Speciellt Torneälv med sina stora biflöden har kommit att bli populär för sina fiskrika vattendrag. Förutom Torneälven finns massvis med andra häftiga vatten att upptäcka, som Kalix älv, Luleälv och Kaitumälven. En bidragande faktor till att fisket är så fantastisk i dessa områden är den välbevarade naturen där renar och örnar håller fiskaren sällskap, men självfallet är även den stora procentuella chansen för napp ett stort plus.

Största delen av fiskbeståndet i Norrbotten är självreproducerande och naturligt. De metoder som i regel ger bäst fiskelycka är spinn- och flugspö. Beroende på hur terrängen ser ut kan man antingen stå och kasta från stranden eller hyra en båt. När man väl hittat ett område man tycker extra mycket om ligger många liknande vattendrag på ett kort gångavstånd, något som är karakteristiskt för fisket i norra Sverige. Erfarna fiskare tipsar om att man skall kasta från älvens båda sidor och påminner om att man skall köpa fiskekort. Är det första gången man skall pröva fiske i en vildmarksälv rekommenderas dock att ta hjälp av en sakkunnig. Runt om i hela Norrbotten finns olika fiskecamp där utbildade guider gärna hjälper till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *