Halland har Sveriges bästa laxvatten

Halland är ett superbt landskap då det kommer till fiske med tanke på att man vid kusten möts av imponerande klipphällar och havets sköna bris. Älvar och åar slingrar sig naturligt ner mot Kattegatt och i inlandet finns natur som bitvis har vildmarkskaraktär. Västkusten erbjuder otroliga möjligheter att dra upp en saftig atlantlax och här ligger även Lagan som är en av Sveriges i särklass bästa havsörings- och laxälvar. Förutom lax kan man naturligtvis fiska gädda, abborre och mört runt om i de natursköna områdena.

Lagan är som sagt en av landets största laxälvar och fiskvårdsområdet har sina källflöden uppe i Smålands högland nära Värnamo. Laxfisket har alltid spelat en central roll för ortsbefolkningen och i slutet av 1800-talet fångade man omkring 30 ton lax årligen. Vattenkraften byggdes dock ut i början av 1900-talet och då försvann fiskarnas naturliga lekplatser. Kraftbolagen kompenserade detta genom att starta en laxodling i Laholm som numera är en av de modernaste i hela Europa. År 2015 satte man ut imponerande 90 000 laxyngel i Lagan. Vanligaste sättet att fiska här idag är med spinnfiske, men vissa sträckor passar bra även för flugfiske. Säsongen börjar redan 1 mars och pågår till mitten av oktober.

Förutom Lagan är Halland känt för ett annat fiskrikt laxvatten vid namn Ätran. Det som gör Ätran så speciellt är att den har en helt egen genetisk laxstam och i enlighet med fiskevården har man arbetat hårt för att skapa goda miljöförhållanden. Genom att satsa stenhårt på kalkning har man till och med lyckats med konsten att få en fullständigt självreproducerande laxstam, något inte många andra landskap kan skryta med. Området är lättillgängligt och de flesta ställena nås genom promenadvägar. Beroende på var man befinner sig får man antingen idka spinnfiske, flugfiske eller mete med räkor. Laxfisket når sin kulmen under säsongen maj – september, medan havsöringen nappar bäst i april.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *